160x600px-voetballertje.jpgKan ik bloeddonor worden?logo_sanquin_eng.png
Iedereen tussen de 18 en 65 jaar kan in principe bloeddonor worden.
Je mag bloed geven tot je 70e jaar.

Veiligheid gaat voor alles
Je mag geen bloed geven als dit voor je eigen gezondheid of voor de ontvanger van je bloed schadelijk kan zijn, bijvoorbeeld als je risico hebt gelopen op besmetting met hiv of een andere bloed overdraagbare ziekte.
Lees meer over de risicofactoren voor mannen of vrouwen.

Daarom stellen we je vooraf aan je aanmelding een aantal vragen en vul je tijdens je eerste afspraak (en daarna voor elke donatie) een medische vragenlijst in. Is tijdens je eerste afspraak alles in orde, dan nodigen we je op korte termijn uit om bloed te geven.

aanmelden.jpg
>> wat gebeurt er na mijn aanmelding?

Je mag helaas geen donor worden als:
Je minder dan 50 kilogram weegt.
We mogen van een donor namelijk maar 16% van het totale bloedvolume aan bloed afnemen. De gezondheid van de donor kan in het geding zijn als we meer afnemen en we willen niet dat een donor risico loopt. Is het tijdelijk en ben je binnenkort weer boven dit gewicht, meld je dan gerust op dat moment aan.

Je in of na 1980 een bloedtransfusie of bloedproducten (hieronder vallen ook bloedplaatjes of plasma) hebt gehad.
Omdat je een bloedtransfusie hebt gehad, mag je uit voorzorg geen donor worden. Om een besmettingsketen voor de variant ziekte van Creutzfeldt-Jakob tegen te gaan. Er bestaat namelijk geen test om deze ziekte op te sporen.

Je ooit een orgaan- of weefseltransplantatie van menselijke oorsprong hebt gehad.
Dit om een eventuele overdracht van de variant-vorm van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) van mens op mens tegen te gaan. Deze hersenziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van rundvleesproducten die met BSE (gekkenkoeienziekte) zijn besmet. Er bestaat namelijk geen test om vCJD bij donors op te sporen. Daarom mag iedereen die de ziekte zou kunnen overdragen geen donor worden. Zelfs als de kans daarop maar heel klein is.

Je in de periode 1 januari 1980 tot en met 31 december 1996 in totaal zes maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk (hiermee bedoelen we: Engeland, Wales, Noord-Ierland, Schotland, het eiland Man en de Kanaaleilanden) bent geweest.
In 1996 werd bij mensen een variant op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) ontdekt. Deze nieuwe hersenziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van besmette rundvleesproducten van runderen die BSE ('gekkekoeienziekte') hebben gehad.

De meeste vCJD-gevallen deden zich tot nu toe voor in het Verenigd Koninkrijk. Bij de variant-CJD is de overdracht via bloedtransfusie bij de mens wel voorgekomen. Om die reden mogen personen die in de periode van 1 januari 1980 tot en met 31 december 1996 zes maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk verbleven geen donor worden.

Je ooit drugs hebt gespoten.
Je mag geen bloeddonor zijn als je ooit drugs gespoten hebt. Ook als het eenmalig was of lang geleden. In verband met een verhoogde kans op bloedoverdraagbare infectieziekten mag je geen bloed geven.
Bij het snuiven van cocaïne mag je 1 jaar na het laatste gebruik bloed geven. Als je eens per jaar of vaker gebruikt, mag je dus geen bloed geven.

Je diabetes hebt en injecties met insuline gebruikt (gebruik je tabletten en ben je goed ingesteld, dan kun je wel donor worden).
In het geval van injecties: gebruik je in de toekomst geen injecties met insuline meer voor de diabetes, maar alleen tabletten (en ben je goed ingesteld)? Dan kun je je alsnog aanmelden als donor.

Je een chronische of ernstige ziekte hebt (gehad).
We hebben in dit geval wat nadere informatie nodig om te bepalen of je donor kan worden. Misschien ben je in de gelegenheid om onze donorinformatielijn te bellen (0800-5115), zodat we samen jouw specifieke situatie kunnen bespreken?

Sanquin Actueel